donderdag 22 oktober 2015

Informatieavond Israëlreis

Datum: 
 donderdag 22 oktober 2015
Tijdstip: 
 20.00
Locatie: 
 bovenzaal kerk

In het vorige kerkblad stond de Israëlreis aangekondigd. We zijn verheugd over het grote aantal geïnteresseerden. Dit moedigt ons aan om door te gaan met de voorbereidingen van de voorgenomen reis. We organiseren op donderdagavond 22 oktober een informatieavond. U bent van harte welkom. Ook wanneer u zich nog niet heeft opgegeven. De avond begint om 20.00 uur. We komen samen in de bovenzaal van de kerk te Menaam. We maken kennis met elkaar. We zullen u – met behulp van de beamer – meer vertellen over de reis. Ook zullen we proberen wat meer zakelijke informatie te geven.
Zelf heb ik er erg veel zin in. Het is elke dag weer spannend. De situatie in het Midden-Oosten. Israël lijkt een oase van rust te zijn in tegenstelling tot alle afschuwelijke berichten die komen uit de buurlanden, zoals Syrië. Je voelt je bezwaard. Kun je genieten van een mooie reis terwijl de ellende zó dichtbij is?
Maar de reis naar Israël kan ons misschien juist ook helpen om de huidige wereldsituatie beter te begrijpen. De staat Israël is ontstaan vanuit de diepste ellende van de Tweede Wereldoorlog. En wat zal er ontstaan vanuit de huidige situatie?
In Israël leren mensen die afkomstig zijn uit vele landen met diverse culturele achtergronden samen te leven. Misschien kunnen we daar nog wat van leren. Wat bindt samen? Het antwoord “het geloof” is niet het enige antwoord. Het is ook de historische verbondenheid.
Wat verbindt ons? Zijn wij ons bewust van onze eigen geschiedenis? Maar ook als Christenen. Wat is onze betrokkenheid met Israël, het land, het volk, de cultuur?
In Israël gaan we vele prachtige plaatsen bekijken. We gaan naar de steden en de dorpen toe waar Jezus heeft gewoond en het evangelie heeft gepreekt. Sommige plaatsen zijn nog steeds zichtbaar “als in Jezus' tijd”.  De grote variatie van mensen was ook in Jezus' tijd. Het land was ook in Jezus' dagen multicultureel. Het land werd beheerst door de Romeinen. De joden uit het Noorden (Galilea) werden door de joden uit het zuiden als minderwaardige joden gezien. En hoe is het nu?
Israël houdt ons een spiegel voor.
Ik wil er nog meer over schrijven en vertellen. Maar het belangrijkste is dat we elkaar de ruimte geven om het zelf te zien en het zelf mee te maken en te ontdekken. We zullen niet alles gaan begrijpen. Maar de verhalen uit de Bijbel komen wellicht tot leven. De ezeltjes, de poort, de huizen, de bergen, de olijfbomen, de synagogen... én de tempel te Jeruzalem.
U bent van harte welkom op de informatieavond op donderdagavond 22 oktober. We gaan als er minimaal 17 deelnemers zijn, we hopen met ongeveer 26 mensen te gaan. Aanmeldingen voor 1 december. Voor opgave en informatie: jeroenmarion2016@gmail.com
Jeroen en Marion van Olffen.

terug